3

برنامه دولت برای تحقق اسناد بالادستی/ ساخت ۱۸ نیروگاهی که بدون سوخت برق تولید می‌کنند

  • کد خبر : 79922
  • 04 تیر 1401 - 13:50
برنامه دولت برای تحقق اسناد بالادستی/ ساخت ۱۸ نیروگاهی که بدون سوخت برق تولید می‌کنند
به استناد آمار جهانی، در سال ۲۰۲۰ میلادی، هر ۱۰۰۰ دلار از تولید ناخالص ملی در ایران نیاز به مصرف انرژی معادل ۲۵۱ کیلوگرم نفت دارد. این در حالی است که در دنیا به طور میانگین هر ۱۰۰۰ دلار از تولید ناخالص آن کشور تنها به انرژی معادل ۱۱۴ کیلوگرم نفت نیاز پیدا می‌کند.

برنامه توسعه ۳۷۰۵ مگاوات واحد بخار نیروگاه‌های گازی بدون نیاز به سوخت علاوه بر افزایش بازدهی، زمینه تحقق اهداف اسناد بالادستی در زمینه کاهش شاخص شدن انرژی را مهیا می‌کند.

به گزارش پایگاه خبری نیروگاهیان به نقل از خبرگزاری فارس، به استناد آمار جهانی، در سال ۲۰۲۰ میلادی، هر ۱۰۰۰ دلار از تولید ناخالص ملی در ایران نیاز به مصرف انرژی معادل ۲۵۱ کیلوگرم نفت دارد. این در حالی است که در دنیا به طور میانگین هر ۱۰۰۰ دلار از تولید ناخالص آن کشور تنها به انرژی معادل ۱۱۴ کیلوگرم نفت نیاز پیدا می‌کند.
بررسی‌های دقیق‌ آمار مرتبط با شاخص انرژی، مشخص کننده این امر است که کشور ما در بین سایر کشورهای جهان رتبه ششم از آخر را دارد و از شرایط مطلوبی در این حوزه برخوردار نیست. این مسئله در شرایط اتفاق می‌افتد که در سال‌های گذشته مسئله توجه به شاخص شدت انرژی در تمام اسناد بالادستی مورد تاکید قرار گرفته است.

* کاهش شاخص شدت انرژی رکن اساسی اسناد بالادستی

بررسی سیاست‌های کلی نظام در زمینه‌ی انرژی‌ مشخص می‌کند، در بند هفت سیاست‌های کلی نفت و گاز، به شاخص شدت مصرف انرژی اشاره شده و بهینه‌سازی‌ مصرف‌ و کاهش‌ این شاخص مد نظر قرار گرفته است.
رد پای شاخص شدت انرژی در سایر اسناد بالادستی مرتبط با حوزه انرژی نیز دیده می‌شود. در همین ارتباط توجه به سیاست‌های ابلاغی رهبر انقلاب در راستای سیاست‌های کلی اصلاح الگوی مصرف موید این امر است که کاهش شدت مصرف انرژی مورد تاکید است.
در بند هفت سیاست‌های کلی اصلاح الگوی مصرف ذکر شده است: «صرفه‌جویی در مصرف انرژی با اعمال مجموعه‌ای متعادل از اقدامات قیمتی و غیرقیمتی به منظور کاهش مستمر (شاخص شدت انرژی) کشور به حداقل دو سوم میزان کنونی تا پایان برنامه پنجم توسعه و به حداقل یک دوم میزان کنونی تا پایان برنامه ششم توسعه انجام پذیرد.»
به عبارت دیگر مقام معظم رهبری از سال ۱۳۸۸ شمسی به طور مکرر بر مسئله بهره‌وری تاکید کرده است اما متاسفانه گوش شنوایی در کشور برای توجه به این مسائل وجود نداشته و فارغ از مسائل نمایشی، گام عملیاتی در جهت اصلاح این شاخص در کشور برداشته نشده است.

 

 

نیروگاهیان

*تغییر ریل سیاست‌گذاری انرژی با روی کار آمدن دولت سیزدهم

با وجود تاکیدات انجام شده از سوی نهادهای بالادست سیاست‌گذاری در کشور طی سال‌های گذشته این مسئله به عنوان یک امر مغفول در حوزه انرژی کشور زمینه ضربات بزرگی را به وجود آورده است.
بر این اساس با روی کار آمدن دولت سیزدهم توجه به کاهش این شاخص مطابق اسناد بالادستی به عنوان یکی از محورهای تغییر ریل سیاست‌گذاری انرژی در دستور کار ویژه قرار گرفته است.
در همین راستا یکی از مهمترین اقدامات برنامه‌ریزی شده به منظور کاهش شاخص شدت انرژی و افزایش بازدهی در این حوزه تمرکز بر تکمیل واحدهای بخار نیروگاه‌های گازی و افزایش تعداد واحدهای سیکل ترکیبی در کشور است.

*جزئیات برنامه توسعه واحدهای بخار نیروگاه‌های گازی گام بلند دولت در جهت تحقق اسناد بالادستی

بر اساس آمارنامه ماهانه صنعت آب و برق تا انتهای اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۱، از مجموع ظرفیت ۷۱ هزار ۱۹۷ مگاواتی نیروگاه‌های حرارتی ۳۴ هزار و ۲۴۶ مگاوات معادل ۴۸ درصد از کل نیروگاه‌های حرارتی مرتبط با واحدهای سیکل ترکیبی است که بازدهی بالاتری نسبت به سایر واحدهای نیروگاهی کشور دارند.

به استناد جزئیات برنامه توسعه ۳۵ هزار مگاواتی نیروگاه‌های کشور طی چهار سال آینده تا پایان دولت سیزدهم، فارغ از ساخت نیروگاه‌های سیکل ترکیبی به صورت صفر تا صد، برنامه تکمیل واحد بخار ۱۸ واحد نیروگاهی به ظرفیت ۳ هزار ۷۰۵ مگاوات در دستور کار قرار می‌گیرد.
بر این اساس چهار نیروگاهی دولتی بمپور، شاهرود، ایسین و ماهشهر به ظرفیت ۶۴۰ مگاوات و ۱۴ نیروگاه بخش خصوصی شامل نیروگاه‌های جهرم، چابهار، ارومیه عسلویه، فردوسی، سبلان، رودشور، علی‌آباد، سمنان، زاگرس، خرمشهر، خلیج فارس، شهید کاوه و سلطانیه به ظرفیت سه هزار ۶۵ مگاوات در چهار سال آتی به نیروگاه‌های سیکل ترکیبی اضافه می‌شود. بر این اساس میزان پیشرفت واحدهای نیروگاهی از جمله نیروگاه جهرم و چابهار ۱۰۰ درصد بوده و این واحدهای نیروگاهی به ظرفیت شبکه برق کشور برق‌رسانی دارند، همچنین میزان پیشرفت نیروگاه‌های ارومیه معادل ۸۰ درصد و واحدهای عسلویه و فردوسی نیز پیشرفت ۶۵ درصدی دارند.

​*تولید ۳۷۰۵ مگاوات برق بدون نیاز به سوخت جدید

به گزارش فارس، توسعه سه هزار ۷۰۵ مگاوات نیروگاه به صورت تکمیل واحدهای بخار نیروگاه‌های گازی در شرایطی اتفاق می‌افتد که هیچ گونه سوخت جدید برای تولید این میزان برق استفاده نخواهد شد.
در این رابطه محمد پورحمید، کارشناس حوزه اقتصاد انرژی گفت: «انرژی لازم برای راه‌اندازی واحد بخار نیروگاه‌های گازی از طریق اتلاف انرژی واحدهای گازی تامین شده و می‌تواند بازدهی یک نیروگاه را به نزدیک ۶۰ درصد برساند.»
این کارشناس اقتصاد انرژی ادامه داد: «این میزان افزایش راندمان، نیروگاه را به اوج بازدهی ترمودینامیکی می‌رساند و به لحاظ عملیاتی افزایش راندمان بیش از این ممکن نیست.»
با توجه به برنامه دولت در راستای توسعه واحدهای سیکل ترکیبی، طی چهار سال آینده ۱۷.۵ درصد از نیروگاه‌های گازی کشور به واحدهای سیکل ترکیبی اضافه خواهد شد.

انتهای پیام/

لینک کوتاه : https://nirogahian.ir/?p=79922
  • ارسال توسط :
  • منبع : خبرگزاری فارس

مطالب پیشنهادی

27اردیبهشت
معاون وزیر نیرو: کشاورزان برای جلوگیری از قطعی برق چاه های کشاورزی، نیروگاه خورشیدی نصب کنند
بهره برداری از نیروگاه خورشیدی ۱۰ مگاواتی نرماشیر استان کرمان با حضور معاون وزیر نیرو

معاون وزیر نیرو: کشاورزان برای جلوگیری از قطعی برق چاه های کشاورزی، نیروگاه خورشیدی نصب کنند

09اردیبهشت
بهره برداری از نیروگاه خورشیدی مدرسه خیرساز “حاج غلام رضا زیرک” شهر قم با حضور معاونان وزیر نیرو و آموزش و پرورش

ثبت دیدگاه

قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام های مبنی بر شکایت ، اعتراض ، وقوع جرم و ... بدلیل وابسته نبودن این پایگاه خبری به نهادهای دولتی و لزوم پیگیری این موارد از طریق نهادهای ذیربط مانند قوه قضاییه و ... قابل انتشار و قابل استناد نمی باشد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.