2

توسعه بازار‌های مبادلات تجدیدپذیر از نکات ویژه مصوبه جدید صادرات برق

  • کد خبر : 121297
  • 12 بهمن 1402 - 11:34
توسعه بازار‌های مبادلات تجدیدپذیر از نکات ویژه مصوبه جدید صادرات برق
وی ادامه داد: براساس این مدل، نیروگاه‌ها موظف هستند کل انرژی تولیدی خود را در ایام پیک شبکه (ابتدای خرداد تا انتهای شهریور هر سال) در اختیار شبکه داخلی کشور قرار دهند که برق تزریقی این نیروگاه‌ها بر اساس نرخ متوسط تابلو برق سبز و یا نرخ تابلو بازار منطقه‌ای برق در بورس انرژی (هر کدام که بیشتر باشد) تعیین و خریداری می‌شود. در سایر ایام سال، برق تولیدی نیروگاه، مختص صادرات توسط سرمایه گذار است.

به گزارش  پایگاه خبری نیروگاهیان به نقل از برق نیوز، سالار آتش پر گفت: بر اساس مصوبه جدید، واگذاری تمام یا بخشی از ظرفیت خطوط صادراتی در مبادی اعلامی، از بین دارندگان موافقت اصولی از طریق برگزاری مزایده صورت می‌گیرد که این امر باتوجه به توجیه اقتصادی مناسب، می‌تواند به صورت مستقیم در توسعه نیروگاه‌های تجدیدپذیر نقش پررنگی ایفا نماید.

وی ادامه داد: براساس این مدل، نیروگاه‌ها موظف هستند کل انرژی تولیدی خود را در ایام پیک شبکه (ابتدای خرداد تا انتهای شهریور هر سال) در اختیار شبکه داخلی کشور قرار دهند که برق تزریقی این نیروگاه‌ها بر اساس نرخ متوسط تابلو برق سبز و یا نرخ تابلو بازار منطقه‌ای برق در بورس انرژی (هر کدام که بیشتر باشد) تعیین و خریداری می‌شود. در سایر ایام سال، برق تولیدی نیروگاه، مختص صادرات توسط سرمایه گذار است.

مدیر کل دفتر سرمایه گذاری و تنظیم مقررات ساتبا با تشریح مزایای صادرات برق انرژی‌های تجدیدپذیر خاطرنشان کرد: توسعه بازار‌های مبادلات انرژی تجدیدپذیر از نکات ویژه مصوبه جدید صادرات بوده و به صورت غیرمستقیم در توسعه صنعت تجدیدپذیر موثر است. ایجاد بازار برق منطقه ای، از نقاط عطف این مصوبه است که به سرمایه گذاران اجازه می‌دهد در صورت طولانی بودن زمان احداث نیروگاه نسبت به خرید برق از این بازار و صادرات آن اقدام نمایند.

وی اضافه کرد: سرمایه گذار برای هموارسازی برق تولیدی نیروگاه، مجاز به مبادله برق با این تابلو و نیز تابلوی برق سبز است. مجموع برق تزریق شده نیروگاه به شبکه بعلاوه برق خریداری شده از بورس (تابلو سبز و تابلو بازار منطقه‌ای برق) توسط سرمایه‌گذار، مطابق با پروفیل بار صادراتی تأیید شده، در مبادی صادراتی برای صادرات برق به سرمایه گذار تحویل خواهد شد.

آتش پر، اهداف تدوین دستورالعمل صادرات برق از سوی وزارت نیرو را برشمرد و اظهار کرد: علاوه بر صادرات برق از طریق خطوط صادراتی موجود، توسعه ظرفیت تبادل برون مرزی شبکه برق از دیگر اهداف ابلاغ این دستورالعمل است که سرمایه‌گذار شبکه ضمن احداث خطوط انتقال، امتیاز استفاده از ظرفیت این خطوط را در طول دوره قرارداد دریافت کرده و مجاز به تخصیص ظرفیت خط احداث شده به دارندگان مجوز صادرات برق است.

پیش از این علی اکبر محرابیان، وزیر نیرو در مراسم افتتاحیه سیزدهمین نمایشگاه بین المللی انرژی‌های تجدیدپذیر و بهره وری انرژی برق گفته بود: آیین‌نامه‌ای تدوین شده که این امکان را برای صادرات برق تجدیدپذیر به صورت پایدار فراهم می‌کند؛ قراردادی که اجازه می‌دهد طی ۸ ماه در سال تولیدکنندگان ما بدون هیچگونه محدودیتی برق خودشان را صادر کنند و تمامی امکانات وزارت نیرو در خدمت تولیدکنندگان قرار دارد که از این امکانات برای صادرات استفاده کنند.

به گفته محرابیان، اخیراً خطوطی بین ایران و پاکستان، ایران و ترکیه احداث شده است؛ امروز حضور در بازار اتحادیه اروپا و بازار برق ترکیه به گونه‌ای است که می‌توان با توجه به اختلاف نرخ برق در زمان‌های مختلف، به طور ساعتی، روزانه، هفتگی و یا ماهانه خرید و فروش کرد و یا قرارداد‌های بلندمدت منعقد کرد. همچنین این امکان وجود دارد که با بهینه‌یابی، برق را صادر کرد و یا در بازار داخل به فروش رساند. هدف از ایجاد این خطوط مبادله انرژی است، طبیعتاً در زمان‌هایی که نیاز به برق بیشتری داریم دریافت کرده و در مواقع مازاد نیاز، صادر می‌شود. تقریباً در ۸۰ درصد ایام سال، امکان صادرات برق فراهم است؛ اصل بر تأمین نیاز برق داخل کشور با حفظ حقوق و سودآوری تولیدکنندگان داخلی است.

به نقل از وزارت نیرو با ابلاغ مصوبه وزارت نیرو مبنی بر صادرات برق تجدید پذیر، امکان تخصیص بخشی از ظرفیت مبادی صادراتی به نیروگاه‌های تجدید پذیر فراهم شد. بر اساس این مصوبه در صورتی که ظرفیت مازاد برای خطوط صادراتی برق کشور وجود داشته باشد، مجوز‌های لازم جهت سرمایه‌گذاری در حوزه نیرو‌گاه‌های تجدیدپذیر، برقابی و حتی ذغال سنگ‌سوز به سرمایه‌گذاران متقاضی واگذار خواهد شد.

امکان صادرات برق برای سرمایه گذاران این نیروگاه‌ها به مدت ۸ ماه در سال فراهم شده و سرمایه گذاران می‌توانند علاوه بر احداث نیروگاه تجدید پذیر یا برقآبی نسبت به افزایش ظرفیت صادراتی شبکه برق کشور اقدام کنند. در ۴ ماه ایام اوج مصرف برق در کشور که با ناترازی تولید و مصرف مواجه هستیم، این نیروگاه‌ها موظف به عرضه برق برای مصارف داخلی در بورس انرژی هستند.

در این دستورالعمل پیش‌بینی شده است که در بورس انرژی یک بازار برای مبادلات برون مرزی جهت صادرات و واردات کشورفراهم شود و صنایع یا نیروگاه‌های مختلف و سرمایه گذاران از آن استفاده کنند. در مواقعی که سرمایه گذاران نتوانند به دلایلی نظیر تعمیرات یا موارد مشابه، برق مورد نیاز را تامین کنند، وزارت نیرو از بازار منطقه‌ای برق یا تابلوی بین‌المللی برق بورس انرژی اقدام به خرید برق و صادرات آن می‌کند.

انتهای پیام/

لینک کوتاه : https://nirogahian.ir/?p=121297

ثبت دیدگاه

قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام های مبنی بر شکایت ، اعتراض ، وقوع جرم و ... بدلیل وابسته نبودن این پایگاه خبری به نهادهای دولتی و لزوم پیگیری این موارد از طریق نهادهای ذیربط مانند قوه قضاییه و ... قابل انتشار و قابل استناد نمی باشد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.