2

راه اندازی نخستین توربین تولید برق سد “ایلیسو” ترکیه

  • کد خبر : 25419
  • 31 اردیبهشت 1399 - 15:50
راه اندازی نخستین توربین تولید برق سد “ایلیسو” ترکیه
سد ایلیسو یکی از بزرگترین سدهای طرح گاپ کشور ترکیه محسوب می‌شود؛ ساخت «سد 10.4 میلیارد مترمکعبی ایلیسو» از دسامبر سال 2014 روی سرشاخه‌های دجله آغاز شده و عملیات احداث آن همچنان ادامه دارد.

رئیس جمهور ترکیه در مراسم آغاز به کار نخستین توربین تولید برق سد «ایلیسو» که به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد، گفت: این سد، سالانه ۲.۸ میلیارد لیر برای اقتصاد کشور ارزش افزوده ایجاد خواهد کرد.

به گزارش پایگاه خبری نیروگاهیان به نقل ازگزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم به نقل از آناتولی، رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، در مراسم آغاز به کار نخستین توربین تولید برق سد «ایلیسو» که به صورت ویدئو کنفرانس برگزار شد، گفت: این سد، سالانه ۲٫۸ میلیارد لیر برای اقتصاد کشور ارزش افزوده ایجاد خواهد کرد.

اردوغان با اشاره به ساخت ده‌ها سد طی سال‌های اخیر در ترکیه اظهار داشت: ترکیه در سال ۲۰۰۲ دارای ۲۷۶ سد بود که در دوره ما ۵۸۵ سد دیگر ساخته شد. در نظر داریم در سال ۲۰۲۰ تعداد ۴۰۳ مرکز را که ساختش تمام شده است، افتتاح کنیم.

سد ایلیسو یکی از بزرگترین سدهای طرح گاپ کشور ترکیه محسوب می‌شود؛ ساخت «سد ۱۰٫۴ میلیارد مترمکعبی ایلیسو» از دسامبر سال ۲۰۱۴ روی سرشاخه‌های دجله آغاز شده و عملیات احداث آن همچنان ادامه دارد.

نیروگاهیان

سد عظیم «ایلیسو» توسط دولت ترکیه به‌روی سرشاخه‌های دجله در نهایت باعث خشکی رود دجله در عراق و به‌تبع آن تالاب هورالعظیم در کشورمان و بحرانهای جدی زیست‌محیطی در ایران و منطقه خواهد شد.

این سد که بخشی از طرح گاپ در جنوب شرقی ترکیه است ظرفیتی معادل سه برابر بزرگترین سد ایرانی یعنی سد کرخه دارد که موجب عدم ورود آب به میزان قبلی به دجله و فرات و سایر آسیبهای زیست محیطی خواهد شد.

دولت ترکیه در سال ۱۹۹۷ با ساخت این سد برای تولید برق موافقت کرد که نتیجه ساخت آن آواره شدن حدود ۸۰ هزار نفر از اهالی ۱۹۹ روستا بوده است. اما آبگیری این سد که از ژوئیه گذشته آغاز شده نگرانی مقامات عراقی را هم درپی داشته است؛ چرا که راه اندازی این سد باعث می شود سهم آب عراق از رودخانه دجله کاهش یابد.
این سد برای ایران نیز مسائلی را به وجود خواهد آورد.

مدیرکل دفتر ارزیابی و اثرات زیست محیطی سازمان محیط زیست در این خصوص با اشاره به سدهای عظیم و دارای ظرفیت طرح گاپ (متشکل از چند سد بزرگ ساخته شده یا در حال ساخت) توضیح داد: مشکلاتی نظیر وجود ریزگردهای بین‌المللی، تبعات بر روی دجله و مورد تهدید قرار گرفتن منافع ملی را انتقال داده‌ایم.

وی درباره اثرات سوء طرح گاپ ترکیه و سد ایلیسو روی هورالعظیم اظهار کرد: در حقیقت این طرح و سد ایلیسو تاثیرگذاری چشمگیری روی پایین دست می‌گذارد و به طور حتم هر تالاب و منطقه‌ای که از دجله و فرات تغذیه می‌کند با مشکلاتی مواجه خواهد شد که تالاب هورالعظیم هم یکی آن مناطق است که می‌تواند در معرض خشکسالی و گسترش ریزگردها قرار گیرد.

انتهای پیام/

لینک کوتاه : https://nirogahian.ir/?p=25419

ثبت دیدگاه

قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام های مبنی بر شکایت ، اعتراض ، وقوع جرم و ... بدلیل وابسته نبودن این پایگاه خبری به نهادهای دولتی و لزوم پیگیری این موارد از طریق نهادهای ذیربط مانند قوه قضاییه و ... قابل انتشار و قابل استناد نمی باشد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.