1

آغاز عملیات آماده‌سازی چاه‌های تولید نیروگاه زمین‌گرمایی مشگین‌شهر

  • کد خبر : 100989
  • 27 فروردین 1402 - 14:22
آغاز عملیات آماده‌سازی چاه‌های تولید نیروگاه زمین‌گرمایی مشگین‌شهر
در پی انعقاد قرارداد با شرکت توسعه صنایع نفت و انرژی قشم جهت رسوب زدایی از چاه‌های تولید نیروگاه زمین‌گرمایی مشگین‌شهر، عملیات اجرایی از طریق شرکت ملی حفاری آغاز گردید و دکل ۸۵ فتح از منطقه عملیاتی جنوب با حدود ۱۲۰ حمل شامل کمپ کارفرما و پیمانکار، تجهیزات حفاری، کارگاه‌های تعمیرات و پشتیبانی به سایت زمین‌گرمایی منتقل شد.

با انجام مرحله تثبیت دکل حفاری شماره ۸۵ فتح و شروع لوله‌گذاری در چاه شماره ۶ از سایت D، عملیات رسوب زدایی از چاه‌های تولید نیروگاه زمین‌گرمایی مشگین‌شهر اردبیل آغاز شد.

به گزارش پایگاه خبری نیروگاهیان به نقل از پایگاه خبری برق حرارتی، در پی انعقاد قرارداد با شرکت توسعه صنایع نفت و انرژی قشم جهت رسوب زدایی از چاه‌های تولید نیروگاه زمین‌گرمایی مشگین‌شهر، عملیات اجرایی از طریق شرکت ملی حفاری آغاز گردید و دکل ۸۵ فتح از منطقه عملیاتی جنوب با حدود ۱۲۰ حمل شامل کمپ کارفرما و پیمانکار، تجهیزات حفاری، کارگاه‌های تعمیرات و پشتیبانی به سایت زمین‌گرمایی منتقل شد.

با مساعد شدن شرایط جوی و کاهش برودت هوای منطقه سبلان عملیات رسوب‌زدایی از چاه‌های شماره ۶، ۷ و ۱۰ در سایت D آغاز شد. عمق هر یک از چاه‌های تولید در حدود سه هزار و ۲۰۰ متر است و مدت زمان لازم برای رسوب‌زدایی و تزریق اسید برای هر چاه در حدود ۱۵ الی ۲۰ روز است.

مطابق با برنامه زمانی عملیات رسوب‌زدایی از سه چاه مزبور و جابجایی دکل در حدود دو ماه بطول خواهد انجامید. لازم به ذکر است تمامی عملیات حفاری و نظارت توسط متخصصان داخلی انجام خواهد شد.

متعاقبا یک سیستم جلوگیری از رسوب نیز در کنار چاه نصب می‌شود. این سیستم شامل یک کویل استیل است که تا زیرعمق محل جوش سیال در چاه پایین رفته و مواد اسیدی ضد تشکیل رسوب به سیال تزریق می‌گردد.

این سیستم(CIS)  باعث عدم تشکیل رسوب در چاه می‌گردد و نیاز به رسوب‌زدایی توسط دکل حفاری را برطرف کرده و یا به مدت طولانی به تعویق می‌اندازد. این سیستم در پروژه زمین‌گرمایی مشکین شهر پیش‌بینی و تهیه گردیده و پس از رسوب‌زدایی از چاه‌های تولید و قبل از بهره‌برداری از این چاه‌ها نصب خواهد شد.

بر همین اساس پس از اتمام رسوب‌زدایی از چاه‌ها و استحصال بخار، عملیات راه‌اندازی واحد پنج مگاواتی نیروگاه آغاز خواهد شد.

با تکمیل مطالعات اکتشافی سطح الارضی توسط مشاور خارجی شرکت نیوزلندی SKM و تعیین محل حفاری چاه‌های اکتشافی، بعد از آماده‌سازی سایتهای حفاری و تامین زیرساخت‌های لازم در تاریخ یکم آذر ۱۳۸۱ حفاری اولین چاه اکتشافی زمین گرمایی در سایت A  شمال غرب سبلان – مشگین شهر توسط دکل ۵۲ فتح شرکت ملی حفاری ایران و تحت نظارت کارشناسان شرکت SKM شروع و تا عمق سه هزار و ۲۰۰ متری با موفقیت انجام گردید.

در فاز اول حفاری که ماهیت اکتشافی داشت در مجموع سه حلقه چاه اکتشافی با عمق‌های بیش از سه هزار متر و دو حلقه چاه تزریقی با عمق حدود ۶۰۰ متر در سه سایت مختلف در منطقه حفاری گردید.

 

 

نیروگاهیان

با مطالعه داده‌های بدست آمده از حفاری چاه‌های اکتشافی و با توجه به نتایج مثبت احیا و تست جریان خروجی این چاه‌ها که حاکی از پتانسیل مطلوب مخزن زمین‌گرمایی در منطقه شمالغرب سبلان بود مقرر گردید محدوده سایتهای زمین گرمایی وسعت داده شده و چاههای بیشتر با ماهیت توصیفی – تولیدی در سایت‌های جدید و قبلی حفر گردد.

لذا بعد از آماده‌سازی دو سایت جدید حفاری در تاریخ ۱۰ خرداد ۱۳۸۷ حفاری چاه‌های توصیفی- تولیدی در سایتهای پنج‌گانه به تعداد هفت حلقه چاه به عمق متوسط دو هزار و ۵۰۰ متر حفاری گردید. این سیستم در زمان تست چاه‌های اکتشافی مورد استفاده قرار نمیگیرد چون هدف تست چاه به مدت محدود بدست آوردن اطلاعات فیزیکی سیال خروجی جهت برآورد توان تولیدی چاه و بخصوص اطلاعات شیمی فاز بخار و مایع سیال زمین گرمایی بصورت خالص و بطور جداگانه می‌باشد.

براساس دسترسی به این اطلاعات و مطالعات ژئوشیمیایی می‌توان شیمی سیال مخزن فاز آب و بخار را تعیین کرده و علاوه بر آگاهی از خصوصیات مخزن زمین‌گرمایی، اطلاعات کافی در خصوص نحوه جلوگیری از رسوب در داخل چاه و تاسیسات پایین‌دستی در زمان بهره‌برداری را کسب کرد.

لذا رسوب‌گذاری داخل چاه در زمان تست و مخصوصا در زمان طولانی شدن مدت زمان تست امری اجتناب ناپذیر بوده و بنابراین چاه‌های مورد نظر جهت استفاده در نیروگاه پایلوت چاه‌های شماره ۶، ۷ و ۱۰ موجود در سایت  D از این امر مستثنی نبوده و دچار گرفتگی ناشی از رسوب گذاری در زمان تست عملکردی گردیده‌اند.

بعد از بررسی و امتحان روش‌های مختلف در خصوص نحوه رسوب‌زدایی از چاه‌های مذکور نهایتا با نظر مشاور خارجی مقرر گردید عملیات با استفاده از دکل حفاری و بصورت مکانیکی با مته حفاری و اسیدشویی تکمیلی صورت پذیرد.

انتهای پیام/

لینک کوتاه : https://nirogahian.ir/?p=100989
  • نویسنده : رسول صادقی
  • ارسال توسط :
  • منبع : پایگاه خبری برق حرارتی

ثبت دیدگاه

قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام های مبنی بر شکایت ، اعتراض ، وقوع جرم و ... بدلیل وابسته نبودن این پایگاه خبری به نهادهای دولتی و لزوم پیگیری این موارد از طریق نهادهای ذیربط مانند قوه قضاییه و ... قابل انتشار و قابل استناد نمی باشد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.